ISO/TS 16949 Otomotiv Sektörü ve Yan Sanayi Kalite Yönetim Sistemi
ISO/TS 16949 Uluslararası Otomotiv İşlem Ekibi (International Automotive Task Force -IATF) tarafından ISO/TC 176 temsilcileri ve otomotiv üreticilerinin ve ticari birliklerin uzmanlarının katılımı ile geliştirilmiş dünya çapında bir otomotiv standardıdır. IATF, otomotiv imalatçıları grubu olup (General Motors, Ford, Daimler Chrysler, BMW, PSA Citroen, Volkswagen, Renault, Fiat) dünya genelindeki otomotiv müşterilerine kaliteli ürünler sunulması amacıyla ticaret birlikleri tarafından oluşturulmuştur.
1999 yılının Mart ayında yayınlanan ve 2002’de gözden geçirilen ISO/TS 16949, sektör gereksinimleri ve müşteri özel istekleri göz önüne alınarak AVSQ (İtalya), EAQF (Fransa), QS-9000 (ABD) ve VDA (Almanya) ve ANFIA(İtalya) standartları gerekliliklerinin eklenmesi ile oluşturulmuş teknik spesifikasyondur. Buna rağmen herhangi birinin yerine geçmez.
Bu standart ile birden çok belgelendirme denetimi ortadan kalkmış ve otomotiv üretimi ve ilgili parça ve servis organizasyonlarının kalite yönetim sistemine genel bir yaklaşım sağlanmıştır.
Global otomotiv endüstrisi, sürekli gelişimin yanı sıra ürün kalitesi, verimliliği ve rekabet gücü konusunda dünyadaki en iyilerle aynı düzeyde olunmasını gerektirir. Bu amacı gerçekleştirmek için pek çok taşıt üreticisi, tedarikçilerinin ISO /TS 16949:2002 olarak bilinen kalite yönetimi standardında belirtilen titiz teknik belirtimlere uymasında ısrar eder. Aslında belli başlı taşıt üreticilerinin çoğu için bu standardın sertifikasını almak iş yapabilmek için zorunlu bir gerekliliktir.
ISO/TS 16949 Otomotiv Sektöründe Kalite Yönetim Sistemi Standardı, otomotiv sektöründeki üretici ana kuruluşların ve bu kuruluşlara yedek parça üreten yan kuruluşların kalite sistemlerinin sürekli iyileşmesini sağlayan, hata önleme üzerinde duran, temin zincirinde değişiklik ve kayıpları önleyen ortak bir anlayış içinde güvence altına alınmasını ve bu anlayışın süreklilik kazanmasını amaçlar. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standartlarının çizgisinde hazırlanmıştır. ISO/TS 16949, Toplam Kalite Yönetimi anlayışında son derece etkin bir sistem olarak değerlendirilmesinin yanı sıra kalite teknikleri, iş planları, sevkiyat, fiyat ve işletmecilik konularında sürekli iyileştirme prensibine sahip etkin bir uygulama özelliği taşımaktadır.
ISO/TS 16949, otomotiv sektöründe yer alan küçük üreticilerden geniş coğrafyalara yayılmış çok uluslu organizasyonlara varıncaya dek üretim malzemeleri, üretim veya servis parçaları, ısıl işlem, boyama, kaplama, polisaj gibi hizmetler sunan her tür otomotiv tedarik şirketi tarafından uygulanabilir.
Kuruluş, bu standardın şartlarını sağladığında ISO/TS 16949 belgesini alabilir. Çoğu taşıt üreticisi için belgelendirme, uluslararası düzeyde tanınan ve dünyanın her yerinde iş yapabilmeye yardımcı olan zorunlu bir gerekliliktir. Farklı taşıt üreticileriyle çalışan tedarikçiler için EAQF, QS-9000 gibi birden çok belgelendirme ihtiyacını ortadan kaldırarak hazırlık ve belgeleme işlemleriyle ikinci ve üçüncü taraf denetimlerinde yinelemeyi önler.
ISO/TS 16949 Uygulamanın Yararları:
- Üretim değişkenliğini azaltarak toplam verimliliği arttırır.
- Maliyet kayıplarını ve fireleri azaltır.
- Üretim prosesi ve ürüne duyulan güvenilirliği arttırır.
- Rekabet avantajını sağlar.
- Küresel pazarda tüm ilgili taraflara ek güven ve tutarlılık sağlayabilir ve böylece daha çok iş fırsatı yaratır ve daha çok yatırım çeker.
- Global kaynak sağlama sözleşmelerine teklif verildiğinde ek kredibilite sağlar.
- Ürün ve süreç kalitesi ile ilgili tedarik zincirini (tedarikçiler/taşeronlar) iyileştirir ve tedarik zincirinde farklılaşmaları önler.
- Tedarikçi kalitesinde küresel güven sağlar.
- FMEA, PPAP ve Altı Sigma gibi pek çok mevcut iş geliştirme aracını da tamamlayıcı özelliğe sahip olması nedeni ile de sistemin sürekli gelişimini sağlar.
- İşlem yaklaşımının benimsenmesini ve ISO 14001 Çevre ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği dâhil olmak üzere diğer önemli yönetim sistemleriyle bütünleştirilmesini kolaylaştırır.
- Müşteri memnuniyetini öncelikli kılan süreç odaklı denetim için alt yapı oluşturur.
- Yönetim sisteminin bağımsız olarak doğrulanmasını sağlar.
- 2. taraf tetkiklerin sayısının azaltılmasını sağlar.
- Çalışanların motivasyonunu arttırır.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BİZE İLETİŞİM BÖLÜMÜNDE YERALAN BİLGİLERLE ULAŞABİLİRSİNİZ.
Standartlar
- ISO 9001 KYS
- ISO 14001 ÇYS
- FSSC 22000
- ISO 22000 GGYS
- ISO 45001 İSGYS
- ISO/IEC 27001 BGYS
- ISO 31000 RYS
- ISO 28000 TZYS
- ISO 22301 İSYS
- ISO/IEC 20000 HYS
- IATF 16949
- EN 15838 ÇMYS
- ISO 18295 ÇMYS
- ISO 13485 MCB
- EN 15038 THYS
- ISO 14064 SGB
- ISO 10002 MMYS
- ISO 17100 THS
İletişim
- VERİCERT BELGELENDİRME VE GÖZETİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ.
- Zümrütevler Mahallesi Ural Sokak Nas Plaza No:22 Kat:1 Daire: 18 Maltepe/İSTANBUL-TÜRKİYE
- Tel:+90 216 325 25 01
- Fax:+90 216 325 73 79
- E-Posta:info@vericert.com.tr
- Web:www.vericert.com.tr
Vericert Platform
- Yenilikler ve fayda sağlayacağınız bilgiler almak için Vericert Platform'a üye olun.
- Vericert Platform'u ziyaret edin.